Tämä logo takaa sinulle laadun.

Kuvaamoita valvoo Suomen Fotokaupan Liitto sekä Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

Luota ammattilaiseen
passia2.png

Passikuvan kannattaa ottaa valokuvaamossa, sillä kuvan ohjeet ovat hyvin tarkat. Näin vältyt turhalta juoksemiselta passitoimistossa, kun itse otetut kuvat eivät kelvanneetkaan.

Muistathan uusia passisi ja henkilökorttisi vähintään n. 2 viikkoa ennen vanhan voimassaolaon umpeutumista.

Muista myös tehdä ajanvaraus poliisilaitokselle.

Lisätietoa passikuvaohjeesta saat poliisin sivuilta www.poliisi.fi

Usein kysyttyä:

1. Tarvitseeko lapsikin oman passin?

Suomen kansalainen tarvitsee matkustaessaan oman passin, myös pieni vauva. Lapsia ei enää merkitä vanhempiensa passeihin.

Mikäli lähdetään hakemaan passia ihan pienelle vauvalle, tulee tarkistaa, että lapsen tiedot ovat väestörekisterissä. Lapsella tulee siis olla nimi.

Lapsen pitää olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan passia. Lapsi tunnistetaan yleensä "huoltajan kautta", eli huoltajallakin on hyvä olla oma passi tai henkilökortti mukana. Jos lapsella on kaksi huoltajaa, molempien huoltajien ei tarvitse olla paikalla; jos vain toinen tulee lapsen mukaan, riittää, että toiselta huoltajalta on kirjallinen suostumus passiin. Kirjallisen suostumuksen muoto on vapaamuotoinen, mutta poliisi.fi -sivuilta voi myös tulostaa valmiin pohjan.

Alle kuusivuotiaalta ei tule passiin muuta tunnistetta kuin valokuva. Allekirjoitukseksi tulee kuusivuotiailla vakioallekirjoitus, eli viiva. Yli kuusivuotiaat voivat tehdä passiin allekirjoituksen, mikäli osaavat allekirjoittaa sekä etu- että sukunimen, suosituksena on tekstaten tai kaunokirjaimin.

12 vuotta täyttäneiltä passiin otetaan myös sormenjäljet. 15-vuotias voi hoitaa passiasiointinsa itsenäisesti. Mukanaan hänellä täytyy olla vanha passi tai henkilökortti, josta hakija on vielä tunnistettavissa sekä mahdolliset huoltajien suostumukset.

Huoltajat saavat noudettua valmiin passin valitusta noutopisteestä. Jossain tapauksissa lapsi voi itsekin noutaa passinsa, kunhan tunnistus noutopaikassa onnistuu. Passin voi laittaa sähköisesti vireille myös lapselle. Jos sormenjälkiä ei ole vielä otettu aikaisempaan passiin tai lapselle haetaan ensimmäistä passia, täytyy lapsen kanssa käydä henkilökohtaisesti poliisiasemalla, jotta tunnistus saadaan tehtyä.

2. Pitääkö passikuvaan varata aika?

- Ei tarvitse. Kuvan saa ilman ajanvarausta aina liikkeen aukioloaikoina

3. Otetaanko kuvat yläkerrassa, pääseekö pyörätuolilla?

- Kuvat otetaan katutason myymälässä, liikkeeseen ei ole kynnystä. Kapein kohta on kuitenkin 60cm.

4. Otatteko passikuvia myös vauvoista?

- Kyllä, nuorin kuvaamamme on ollut muutaman viikon ikäinen.

5. Pitääkö kuvan olla mustavalkoinen, saako passikuvan värillisenä?

- virallisen kuvan voi toimittaa värillisenä tai mustavalkoisena. me käytämme kuitenkin uusinta digitekniikkaa ja teemme kuvan värillisenä. Kuva kelpaa kaikkiin virallisiin kortteihin, sekä viisumeihin ym. Esim. passissa kuva kaiverretaan tietosivulle, joten se on siksi mustavalkoinen. Sirulla virkailijalle näkyvä kuva on kuitenkin värillinen.

Joissakin paikoissa käytetään edelleen kuvaukseen vanhaa Polaroid-kameraa ja sen kuvat ovat aina mustavalkoisia, koska laatu ei riitä muuhun.

6. Miksi kuvia tulee 4kpl, tarvitsen vain kaksi?

- Kuvat tulostetaan passikuvatulostimella, joka kayttää aina saman verran paperia ja väriä (10x15cm). Jos paperille tulostettaisiin vain kaksi kuvaa, loppu menisi kuitenkin roskiin. On järkevämpää hyödyntää koko käyttöala. Usein saattaa kuvia tarvita myös viisumin ym. joten on hyvä että kuvia jää varastoon.

7. Tarvitsen kuvan amerikan viisumiin ja sen koko on 5x5cm. Onnistuuko?

- Kyllä, silloin kuvia mahtuu paperille 4kpl. Passikuvalaitteistollamme voi tehdä myös muita kokoja.

8. Kauanko kuvien otto kestää?

- Kuvan ottamisesta valmiiksi kuvaksi n. 2-3 minuuttia.

9. Pitääkö silmälasit olla kuvassa?

- Nykyinen sääntö määrää, että lasit eivät saa olla tummennetut, heijastaa tai peittää. Koska lasien peittävyyden määritteleminen on hankalaa, on parempi että lasit eivät ole kuvassa. Näin vältytään turhalta juoksemiselta passitoimistossa. Kuva ilman silmälaseja käy myös ajokorttiin, vaikka laseja olisi pakko käyttää.

10. Mitä jos kuva ei kelpaa?

- kaikista uusien sääntöjen aikana ottamistamme tuhansista kuvista, vain kaksi on hylätty ja nekin aivan alkuaikoina, kun uudet säännöt olivat tulleet voimaan.

Panostamme henkilökunnan koulutukseen ja siksi hyättyjä passikuvia ei enää ole ollut.

Kaikilla ottamimmalle kuvilla on kuitenkin luonnollisesti takuu.

Huoli on kuitenkin aiheellinen, sillä olen kuullut joidenkin juosseen kuvaamossa jopa useita kertoja ennen kuin kuva on hyväksytty. Kannattaa valita Suomen Ammattikuvaajien liiton Hyväksymä kuvaaja.

11. Täytyykö passikuvassa olla tietynlaiset vaatteet.

- Kyllä. Mustaa tai valkoista ei saisi olla. Myös voimakkaat kuviot, logot tai räikeät värit eivät ole hyviä passikuvassa.

Joskus kuitenkin vaate voi olla passikuvaan sopimaton (yleisimmin musta tai valkoinen), se ei kuitenkaan estä kuvan ottoa eikä sen hyväksymistä. Vaatesuositukset ovat vain suosituksia.

12. Pitääkö nenäkoru ottaa pois?

- Ei tarvitse. Kattolampun kokoiset korvakorut kannattaa kuitenkin jättää kotiin. Huomioi myös, että tekoripset eivät saa ulottua silmän päälle.

13. Haen uutta passia, miten kuvat toimitetaan poliisille?

- Kun käyt meillä kuvassa, liitämme kuvasi suoraan lupahallinnon järjestelmään. Saat meiltä koodin, jonka kanssa menet anomaan uutta passia. Kuvasi säilyvät järjestelmässsä kuusi kuukautta.

14. Kysytäänkö henkilötiedot passikuvassa?

- Ei enää. Kuvan oton jälkeen saat kuvatunnuksen, joka on nyt tärkeää säilyttää sillä kuvaa ei voi löytää enää henkilötietojen perusteella.

15. Voisinko saada kuvan sähköpostiini ja itse liittää sen passihakemukseen?

- Voimme tehdä kuvan oikeaan kokoon ja lähettää sen sinulle. Voit kirjautua pankkitunnuksilla lupahallinon sivuille ja lähettää kuvan hakemukseesi. Joudut kuitenkin vielä käymään poliisilaitoksella tekemässä hakemuksen, joten on ehkä helpompaa että me lisäämme kuvan puolestasi. Passikuvan hinta on kuitenkin sama.

16. Kävin toisessa kuvaamossa, joka myös vakuutti 100% onnistumista ja oli hieno logokin. Silti ei kuva kelvannut. Miten voi luottaa teidän "passikuvan Ammattilainen logoon"?

- Jotta kuvaamo saa "PASSIKUVAN AMMATTILAINEN" -tunnuksen, pitää sen saada hyväksyntä Suomen Fotokaupan Liitosta sekä Suomen Ammattivalokuvaajat ry:stä. Tunnuksen menettää jos työnsä hoitaa huonosti. Laatua myös valvotaan pistokokein.

17. Tein passihakemukseni verkossa. Täytyykö minun silti käydä poliisin lupapalvelupisteessä, ennen kuin passi voidaan myöntää?

- Käyntiä ei aina tarvita, ja asiointipalvelu kertoo sinulle, vaatiiko sinun hakemuksesi käynnin.Jos sinulle on myönnetty enintään kuusi vuotta sitten passi, jota varten sinulta otettiin sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte, ja nimesi on edelleen sama kuin silloin, voit todennäköisesti tehdä hakemuksesi ilman käyntiä. Hakijasta täytyy myös olla kuva poliisin valokuvapalvelimella. Jos passihakemus on puutteellinen, esimerkiksi kuva ei täytä laatuvaatimuksia, saat yleensä täydennyspyynnön sähköisesti. Lupavirkailija voi poikkeustapauksissa kutsua sinut myös poliisin lupapalvelupisteeseen, jos hakemuksen viimeistely sitä vaatii. Henkilökorttihakemus ja merimiespassihakemus vaativat aina käynnin poliisin lupapalvelupisteessä.

18. Edellinen passini myönnettiin alle 6 vuotta sitten, mutta olin silloin alle 12-vuotias. Vaatiiko hakemukseni käynnin poliisiasemalla?

-Jos olet ollut alle 12-vuotias, kun edellinen passisi on myönnetty, sinulta ei ole otettu sormenjälkiä. Hakemuksesi vaatii silloin käynnin poliisin lupapalvelupisteessä sormenjälkien ottamista varten. Jos teen passihakemukseni verkossa, mistä tiedän, vaatiiko hakemukseni käynnin poliisiasemalla?

Kun aloitat hakemuksen teon verkossa, järjestelmä kertoo sinulle, vaatiiko hakemuksesi senhetkisten tietojen perusteella käynnin poliisiasemalla. Hakemusta täyttäessäsi tekemäsi valinnat saattavat tehdä käynnin tarpeelliseksi, ja jos näin käy, järjestelmä ilmoittaa sinulle siitä. Hakemuksen lopussa kerrotaan vielä tilanne, ja jos käynti tarvitaan, sinut ohjataan ajanvaraukseen. Hakemustasi käsittelevä virkailija voi myös poikkeustapauksessa kutsua sinut poliisiasemalle, jos se osoittautuu välttämättömäksi.

Henkilökorttihakemus vaatii aina käynnin poliisin lupapalvelupisteessä. Passia vastaava menettely saattaa tulla siihen myöhemmin, kun lainmuutokset etenevät.

19. Kannattaako minun tehdä hakemus verkossa, jos kuitenkin joudun tulemaan poliisiasemalle viimeistelemään sen?

-Jos hakemus on tehty verkossa, tiskillä asiointiin kuluu tavallista vähemmän aikaa.

20. Kuinka nopeasti verkossa tekemäni hakemus käsitellään?

- Jos hakemuksesi vaatii käynnin poliisissa, se käsitellään, kun saavut paikalle. Samalla myös hakemukseen liittämäsi passikuvan laatu arvioidaan.

Jos hakemuksesi ei lähtökohtaisesti vaadi käyntiä, sen käsittelyaika riippuu valitsemastasi toimitusnopeudesta. Ennen kello yhdeksää aamulla tehdyt pika- ja expresspassihakemukset käsitellään samana aamuna kello yhteentoista mennessä. Yhdeksän jälkeen tulleet hakemukset käsitellään seuraavaan aamuun kello yhteentoista mennessä. Normaalin toimitusnopeuden hakemukset käsitellään hakemuspäivää seuraavien neljän arkipäivän aikana.

21. Vaikuttaako verkkoasiointi passin ja henkilökortin hintaan?

Verkossa tehty hakemus on edullisempi. Myös passin ja henkilökortin hakeminen yhtäaikaa laskee hintaa.

22. Tarvitsen nopean toimituksen. Voinko hakea verkossa pika- tai express-passia?

Jos passihakemuksesi ei vaadi käyntiä poliisin lupapalvelupisteessä, voit valita minkä
tahansa toimitusnopeuden. Jos käynti vaaditaan, voit valita verkossa vain normaalin
toimitusnopeuden, mutta voit vaihtaa sitä tullessasi viimeistelemään hakemuksesi
lupapalvelupisteeseen. Pika- ja express-passeilla on tiukka päiväkiintiö, johon tehdään
varaus vasta, kun hakemus on valmis. Jos kiintiö on täynnä, voidaan yrittää seuraavan
päivän kiintiötä, mutta jos sekin on täynnä, nopeutettu toimitus ei ole mahdollinen.

23. Tein hakemusta verkossa, mutta se jäi vähän kesken. Voinko tehdä sen loppuun
poliisin lupapalvelupisteessä?
Verkossa tehty hakemus tulee vireille, kun se maksetaan verkkopankissa. Sitä ennen se
säilyy luonnoksena, eikä lupavirkailija pysty ottamaan sitä käsiteltäväkseen. Jos tässä
välissä kuitenkin tulet jättämään hakemuksen lupapalvelupisteeseen, asia voidaan
tyypillisesti käsitellä luonnokseksi jääneestä hakemuksesta riippumatta. Kesken jäänyt
hakemus on kuitenkin hyvä käydä poistamassa jälkeenpäin.
24. Miten huoltajan suostumus huollettavan passi- tai henkilökorttihakemukseen
annetaan verkossa?
-Suostumuksen voi antaa verkossa kirjautumalla asiointipalveluun. Jos huollettavalle tehdään
passihakemus verkossa, hakemusta tekevä huoltaja antaa suostumuksensa suoraan
hakemuksessa, kun taas muut huoltajat voivat kirjautua erikseen poliisin sähköiseen
asiointipalveluun antamaan suostumuksensa. Kun huollettavan hakemus on maksettu
verkossa, suostumuspyynnöt lähetetään muille huoltajille niin, että heidän kirjautuessaan
poliisin asiointipalveluun pyyntöviesti näkyy heille heti etusivulla. Suostumuspyynnöstä
lähetetään heille lisäksi sähköposti-ilmoitus. Suostumuslomakkeen voi myös tuoda paperilla
poliisille. Suostumuslomaketta ei voi liittää hakemukseen liitetiedostona.

25. Miten passikuva liitetään verkossa tehtyyn hakemukseen?

Hakemukseen on liitettävä enintään 6 kuukautta vanha passikuva sähköisessä muodossa.
Käy ensin valokuvaamossa, joka lähettää kuvasi sähköisesti suoraan poliisille. Kuvan
toimittamiseen käytetään Lupahallinnon valokuvapalvelinta, jota käyttävistä valokuvaamoista
on luettelo osoitteessa

Syötä hakemukseesi kuvasi yksilöllinen kuvatunnus, jonka sait kuvaamolta.
Kuvaa ei voi liittää hakemukseen liitetiedostona. Paperikuvaa voi käyttää, mutta sen
liittäminen hakemukseen vaatii käynnin lupapalvelupisteessä.

26. Voinko syöttää kuvani itse Lupahallinnon valokuvapalvelimelle?

Myös yksityishenkilö voi kirjautua Lupahallinnon valokuvapalvelimelle ja syöttää sinne
kuvansa, mutta palvelu on tarkoitettu ammattilaisille. Passikuvien laatuvaatimukset ovat
hyvin tiukat, ja kuvan laatu arvioidaan vasta, kun hakemus käsitellään. Palvelimelle
syötetyille kuville ei ole ennakkotarkastusta, joten turhien käyntien välttämiseksi on hyvä
varmistaa, että hakemukseen liitetty kuva täyttää vaatimukset.